Recepció de satèl·lits, per Lluís del Molino (EA3OG)

De què ens parlaràs aquesta nit, Lluís?
Os volia parlar de que escoltar satèl·lits de baixa òrbita , els satèl·lits que denominem LEO (de Low Earth Orbiting Satelites), , és molt més fàcil del que sembla a les bandes de VHF i UHF, perquè tots estan molt a prop de la Terra. Això vol dir que, amb molt poca potència, se senten molt bé amb antenes molt senzilles.

Però jo pensava que tots els satèl·lits estan molt lluny de nosaltres. Tinc entès que estan a 36.000 km d’altitud sobre l’Equador. Es una bona distància..
Aquest són els satèl·lits Geostacionaris que són caríssims i necessiten molta potència i coets molt potents per pujar-los allà a dalt Són només per TV i Comunicacions globals. Jo parlo del satèl·lits LEO, que són molt petits, molt baratets, que emetin amb molt poca potència i envolten la Terra a només de  500 a 1000 km d’altitud. Emetin amb 300 milivats, només amb la potència que té un walky-talky de joguina.  Es mouen a gran velocitat per sobre de nosaltres i passen per sobre en 10 minutets. Per causa d’aquesta velocitat, només hem de tenir molt en compte l’efecte Doppler.

En què consisteix això de l’efecte Doppler?
Es un fenomen molt similar al del xiulet d’un tren quan s’aproxima i passa per davant nostre, que comença en un to molt alt i desprès va baixant paulatinament quan s’allunya de nosaltres. El mateix passa quan un satèl·lit apareix per l’horitzó. La seva transmissió nosaltres la sentim quan surt més alta de freqüència de la real del seu transmissor. I quan s’allunya també  la freqüència que sentim es més baixa que la real.

Quina magnitud pot tenir aquesta desviació de freqüència?
A la banda de 144, on se senten molts satèl·lits LEO, pot arribar a ser de 3 kHz més amunt i 3kHz més avall només. Això vol dir que és fàcil sentir-los en FM perquè, com la FM utilitza una amplada de banda de 16 kHz, se senten exactament igual . En canvi, a les bandes de UHF, aquesta diferència pot arribar a ser de fins a 9 kHz més amunt i 9 kHz més avall. Això implica que necessitem l’ajuda d’algun programa d’ordinador que ens calculi el Doppler i ens informi de la correcció que tenim que fer per trobar la emissió del satèl·lit.

I són difícils de trobar aquests programes d’ordinador?
N’hi ha molts gratuïts i quasi tots els programes que calculen les òrbites i ens informen de quan i per on passaran els satèl·lits LEO. ens faran els càlculs i ens informen de la freqüència exacta en que els sentirem quan passi. Podem posar com exemple el programa Orbitron, que té els menús en català també, encara que a mi m’agrada més el programa SatPC32. Però d’aquest en parlarem un altre dia.

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luís del Molino)