Antenes més adients per NVIS, per Lluís del Molino EA3OG

Lluís, quines antenes recomanaries per les comunicacions NVIS per a la xarxa d’emergències?

Recorda, Cinto, que ja varem dir que necessitem operar actualment en la banda de 80 metres o sigui els 3,5 MHz, perquè es la única que ara ens permet aquesta mena de comunicacions NVIS, encara que tenen el problema que en aquesta banda les antenes són molt llargues, perquè la mida més adient es la mitja ona i per a la banda de 80 metres necessitem 42 metres de cable per a l’antena.

42  metres de cable son molts metres. Com els podem muntar?

 La forma més còmoda per muntar els 42 metres de cable és en la forma d’una V invertida amb un pal  central com a mínim d’uns 10 metres o més, en el que posarem el balun central de suport i ja tindrem un dipol de mitja ona, de forma que les dues branques del dipol ens serviran també com a vents per mantenir el pal central ben dret.

El dipol de mitja ona es l’única antena que es pot muntar?

També es pot alimentar aquesta antena per un extrem amb un adaptador o transformador elevador d’impedàncies de 49 a 1 i llavors tindríem una antena EndFed o antena alimentada per un extrem amb pràcticament el mateix rendiment que un dipol i a més a més multibanda i capaç de ressonar en totes les bandes de radioaficionat.

42 metres continuen sent molts metres. No es poden  escorçar aquestes antenes de mitja ona?

Sí, efectivament, es perd una mica de rendiment, però es poden escorçar de moltes maneres. com per exemple , doblegant en forma de la lletra S cada branca i donant-les la forma d’un trombó de vares, per exemple o en forma de Delta, tancant els extrems una mica cap al centre, cap al pal central, per a que en ocupi menys espai.
Però el sistema que més m’agrada a mi perquè es el més còmoda es la col·locació d’una bobina o inductància allargadora al centre de l’antena, al costat del balun central. Amb una sola bobina d’uns 40 microHenrys es pot fer ressonar una antena de 21 metres de longitud  (mitja ona per a 40 m) amb dues branques de 10,5 metres dissenyada pels 7 MHz i fer-la que ressoni als 80 metres en  una freqüència meitat de l’original.

¿Com s’hauria de fer aquesta bobina de 40 microHenrys?

És molt fàcil de fer perquè s’agafa un tros de tub de PVC  de 35 cm de longitud i 64 mm de diàmetre i se li col·locant 34 espires de fil de coure de 1,5 mm i ja tenim l’inductància per canviar la freqüència del nostre dipol o EndFed de 40 metres.  

On s’ha de col·locar?

Es col·loca al centre de qualsevol antena de 40 metres i ja tindrem l’antena funcionant a 80 metres, encara que la posem al costat del balun central d’un dipol. Només una i prou.

(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luis del Molino)