Connexió a Internet via satèl·lit


De fa molts anys , les empreses que disposen de plataformes satèl·litals, han ofert, sistemes professionals per poder accedir a internet i enllaçar-hi via SAT.

Un dels primers proveïdors, destinat sobretot a vaixells i expedicions, ha estat Inmarsat, que mitjançant la seva cobertura a baixa òrbita LEO, MEO, dóna servei a un nombre importat de clients.

Amb el transcurs dels anys, les empreses que donen serveis geostacionaris de baixada, sobretot serveis de televisió i ràdio , han implementat l’oferta de serveis bidireccionals, això vol dir que ofereixen serveis de dades amb possibilitat d’interactuar amb els nombrosos clients.

Els estudis de possibles usuaris confirmen que l’any vinent, 2010, encara hi haurà uns 15 milions de possibles clients sense poder accedir als serveis ADSL terrestre. Aquests serveis els podríem qualificar de domèstics, doncs pràcticament el mateix client, en teoria, pot instal·lar el sistema de captació (paràbola, mòdem, cablejat) i donar-se d’alta.
El primer que ho va oferir va ser la companyia Astra. Primer amb el nom d’Astra-Net i actualment amb el d’Astra2 Connect. Aquesta companyia ara dedica 7 transponedors de banda Ku complets, en polarització horitzontal, de la seva constel·lació dels 23,5 graus, Astra 1E i 1G, en aquest servei.  La modulació és de 8PSK d’alta compressió. La comercialització es fa diferenciada per països, fins i tot es dóna el cas que les capacitats de flux estan diferenciades segons el mercat. L’Estat espanyol disposa de dos distribuïdors que comercialitzen el servei directament al client: www.net2.es i www.quantis.es La paràbola és de 80 cm i el client disposa de 3 possibilitats de velocitat de flux. Les velocitats de baixada van des de 512 a 4.096 Kb/s i les de pujada des de 96 Kb/s a 360  Kb/s, encara que al nostre país l’oferta de pujada sigui més baixa 256 Kbts. Els preus, un xic cars si els comparem amb els accessos terrestres d’ADSL, són: elpack de connexió, 390 euros; l’alta, 60 euros; subscripció mensual, 70 euros. A part, el preu de l’instal·lador. Per a mes informació: www.onastra.es/astra-broadband

L’altra companyia que ofereix serveis molt semblants als d’Astra és l’europea Eutelsat, que molts de nosaltres coneixem pel nom comercial de la seva posició als 13 graus est anomenada “Hot Bird”. Actualment disposa de dos satèl·lits amb possibilitat de donar connexio a internet amb el nom de Tooway. El satèl·lit Eurobird, als 33 graus est, s’encarrega de donar servei a la zona nord-oest i sud-est d’Europa, en banda Ku. La nostra zona queda coberta pel Hot-Bird 6, satèl·lit de la casa francesa Alcatel, que està en òrbita des del 2002, amb una vida útil fins al 2014. Aquest enginy té la particularitat d’estar equipat amb 4 transponedors (2 de verticals i 2 d’horitzontals) en banda  Ka (slot de baixada de 19,7 a 20,2 GHz i de pujada de 29,5 a 30 GHz). Els feixos de pujada estan molt focalitzats per mercats, i disposa de 4 feixos de pujada (Itàlia, Alemanya, França i Península Ibèrica). De moment ofereixen 4 resolucions de velocitats. La màxima de baixada és de 3,6 Mb/s i la màxima de pujada de 384 Kb/s. Les paràboles són del tipus gregorià, de 68 cm per banda Ka i de 90 cm per banda Ku.  L’operador del sistema és Skylogic, amb teleport a Torí. El sistema ha estat experimentat als EUA i Canadà a on ja tenen 500.000 usuaris. Disposen de 4 empreses instal·ladores per donar servei a l’Estat espanyol. Eutelsat tindrà operativa al voltant de l’any vinent, 2010. La plataforma Ka-Sat, amb 80 feixos, repartirà el senyal a tot Europa i Nord d’Àfrica.
Quan aquesta plataforma estigui operativa es podran assolir velocitats de baixada de fins a 10Mb.

Joaquim Fàbregas, novembre de 2009


Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor (jfabregasrius@menta.net)