El nano satèl·lit 3CAT-1, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
per Lluís del Molino (EA3OG).

Doncs avui toca parlar de satèl·lits, els cubesats, perquè ja falta poc per a que llancin al espai el 3CAT-1. un satèl·lit dissenyat pels alumnes de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya), més concretament els alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Telecomunicació de Barcelona, dirigits pel catedràtic de Teoria de Senyals, el doctor Adrià Camps.

Tu ja ens havies parlat l’any passat dels Cubesats, uns satèl·lits de radioaficionat molt, molt petits, que costen molt poc de pujar a l’espai. Aquest nom ve de que són realment uns cubs?

Efectivament, es tracta de són cubs molt petits de només 10 x 10 x 10 cm i han de pesar menys d’un quilo i tres-cents trenta grams. Llavors poden se llançat al espai per pocs diners, com a polissons en els llançament de grans satèl·lits d’exploració terrestre. Aquest concretament serà llançat per un coet Falcon 9 de la empresa Space X, el coet que envia el Dragon Lab a l’Estació Espacial, des de Vandenberg a Califòrnia, probablement a començaments de l’any 2016.

I què farà aquest petit satèl·lit?

Doncs s’espera que superarà el rècord d’experiments continguts en un satèl·lit tan petit. Porta a dintre nada més i nada menys que 7 diferents experiments, encara que sembli impossible en un satèl·lit tant petit. A veure si tenim temps d’explicar tots els experiments que incorpora aquest Cubesat.

Explica’ns primer els experiments més senzills:

-En primer lloc, una càmera fotogràfica per obtenir fotografies de la Terra. Aquest es el menys original de tots, però té el problema de que exigeix estabilitzar el satèl·lit molt bé cap al terra.
-En segon lloc incorpora un Mesurador de radiació Geiger miniaturitzat, per conèixer com es comporta aquest sensor al espai amb els raigs còsmics. 

I ara passem als experiments més originals:

- Comprovar el funcionament d’un transistor de grafè a l’espai, el nou material semiconductor.
 - Un detector d’oxigen mono-atòmic MEM dissenyat i fabricat per la UPC. L’oxigen monoatòmic són uns àtoms poc freqüents, resultants de la dissociació de molècules de l’oxigen diatòmic que són els normals a la atmosfera terrestre.
- Un experiment de transmissió d’energia sense fils a l’espai, basat en una tesis d’Elisenda Bou,  en col·laboració amb l’Institut Tecnològic de Massachussets (MIT), per possibilitar en el futur la distribució d’energia elèctrica entre dispositius de la llar.

Ja en portem 5 d’experiments, ens falten només 2 més:

- Comprovar el funcionament a l’espai d’unes noves cèl·lules solars dissenyades a la UPC que millorin el rendiment en la obtenció d’energia a partir de la radiació solar.
- Finalment un nou sistema de generació d’energia elèctrica per gradient tèrmic diferencial. Es tracta d’aprofitar la diferència de temperatura ambiental entre dues parts del satèl·lit per generar energia que alimenti a perpetuïtat (la vida del satèl·lit)
I tot això ho podrem seguir els radioaficionats escoltant la telemetria del satèl·lit, doncs portarà emissors en VHF i rebrà el comandament per UHF. Ens espera un any 2016 molt interessant.
 
(Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor Luís del Molino)