L'altra Ràdio Manifest en favor de la creació d’un Museu de la Ràdio a Barcelona Cocodril Club

Manifest en favor de la creació d’un Museu de la Ràdio a Barcelona

Si us voleu adherir a la nostra petició, ompliu els camps que trobareu al final del text del manifest.
Fent-ho accepteu que el vostre nom s’afegeixi al llistat que acompanyarà al manifest. Gràcies pel vostre suport i participació


Els programes L’altra ràdio (1980) i Cocodril Club (1993) demanen la creació d’un Museu de la Ràdio a Barcelona. Un centre didàctic i lúdic dedicat a preservar la memòria sonora del mitjà radiofònic, a la construcció d’un relat històric dels seus professionals i al foment de l’ús del llenguatge sonor, com una eina expressiva i creativa.
Les set grans línies d’acció del centre podrien ser:
- La recopilació del material sonor: programes, “podcasts”...
- La personificació de la història mitjançant els grans noms de la ràdio.
- La difusió de l’ús del llenguatge sonor com un element més de l’expressió i la creativitat dels ciutadans del segle XXI.
- El recull arqueològic del material tècnic: receptors antics i aparells de baixa o alta freqüència.
- La història de la ràdio i de la distribució de l’àudio a Internet i la telefonia mòbil com a mirall dels canvis a la societat.
- L’aplicació de la intel·ligència artificial a la ràdio i la difusió de l’art sonor contemporani.
- La promoció de la radioafició.


Aquesta petició es fonamenta en la gran tradició que té la ràdio a Catalunya i la seva contribució notable a l’ús de la llengua catalana. La primera emissora privada de l’Estat és Ràdio Barcelona EAJ-1 (1924). Ràdio 4 i Ràdio Olot ofereixen tota la programació en català des de 1976. Les deganes de les emissores municipals són Ràdio Arenys i Ràdio Rubí (1979). La primera ràdio lliure va sorgir a Granollers, Ràdio Maduixa (1977), seguida per Ona Lliure (1979), a Barcelona (1979). Ràdio Ràpia (1990) del CEIP Sant Domènec de la Ràpita, a Santa Margarida i els Monjos, és l'emissora escolar més antiga. A Internet, dins de Ravalnet (1998), la xarxa ciutadana del Raval de Barcelona, immediatament s’hi van produir projectes com la ràdio del CEIP Drassanes i Ravalmedia.

Barcelona, 13 de febrer de 2018, Dia Mundial de la Ràdio