Ja tenim museus de la ràdio


Recordo, que en algunes de les primeres intervencions en aquest programa, i d’això fa ja molts anys, havia exposat el meu desig que algun organisme oficial o particular, s’interessés per la creació d’un museu de la ràdio. Explicava que tots els països desenvolupats en tenien un i, generalment, més d’un.
Fa anys, ni en el nostre país, Catalunya, ni a Espanya existia cap museu de la ràdio. Ni tan sols eren coneguts els pocs col·leccionistes d’aparells de ràdio.
L’any 1993 es va fundar l’Associació Cultural Amics de la Ràdio “ACAR” i, des d’aleshores, arreu del país, més de 500 col·leccionistes d’aparells de ràdio conserven, en bon estat, uns 100.000 aparells, de totes les èpoques.
Des d’aquest programa, es reclamava insistentment la creació d’un museu de la ràdio. Penso, que mai, des de cap altre lloc, s’ha reclamat la creació d’un museu de la ràdio tant merescut per a Catalunya, donat que vam ser peoners en la construcció i distribució de receptors de ràdio arreu d’Espanya.
Avui, en la meva intervenció, vull constatar que, afortunadament, són uns quants els museus existents a Espanya, per satisfacció de tots els amants de la ràdio.
Avui es poden visitar a Espanya sis museus de la ràdio, oberts al públic, i pròximament  n’obriran dos mes, ja coneguts.
Es poden visitar:
El Museo de les Telecomunicacions, a Madrid.
El Museo de la Radio de Peñafiel, a Valladolid.
El Museo de la Radio de Bemenes, a Astúries.
El Museo de la Radio de Ponferrada, a Lleó.
El Museo de la Radio de Tordesillas, a Valladolid.
El Museo de la Radio de Villaluenga de la Vega, a Palència.
Un nou museu, que estè pràcticament acabat, està a Palma de Mallorca. I un altre, molt especial, dedicat a les radiocomunicacions,  amb unes 2000 peces, al Campo de Gibraltar de Cadis.
També hi ha amb la denominació de museu de la ràdio un establiment a Madrid, que no és altra cosa que un bar de tapes. Els propietaris actuals hi exposen, com a decoració del local, les 250 ràdios del seu avi, que era col·leccionista.

Joan Julià, 2008


Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor