La gran fira americana del consum electrònic CES 2010



La fira Consumer Electronics Show (CES 2010) es va celebrar entre el 7 i el 10 de gener.

L’associació de fabricants americans n’és la promotoa. Formada per 2.500 associats relacionats amb les activitats de disseny, desenvolupament, fabricació i distribució d’equips de vídeo, àudio, telefonia mòbil, equips sense fils, comunicacions terrestres , multimèdia i un llarg etc. Aquesta gent factura uns 100 bilions de dòlars anuals i són el pal de paller de la indústria de l’electrònica de consum als EUA.

Curiosament organitzen uns premis de tecnologia i enginyeria que sempre estan relacionats amb productes patentats i distribuïts per ells. Dels 12 premis d’enguany, ens cridà l’atenció el relacionat amb la tecnologia ATSC-DTV  (Advanced TV System Committe) que s’ha endut la FCC i la PBS (Public Broadcasting Service). Curiosament encara atorguen els premis al desenvolupament de la NTSC, que s’han endut la FCC i la CEA (Radio Manufacturers Association). Recordem que la norma digital americana  ATSC , no ha tingut tanta sort en l’acceptació com ho va tenir la NTSC. Només s’hi han avingut, Canadà, Guatemala, Hondures i Mèxic, doncs Amèrica del Sud s’ha quedat amb la norma japonesa ISDB (Integrated Services Digital Broadcasting).

A la fira CES 2010 els fabricants LG, Sony, Samsung, Toshiba i Panasonic, amb les seves darreres novetats, han confirmat que 1 de cada 3 usuaris té previst comprar un TV 3D abans de tres anys. L’ESPN ja té previst engegar el canal 3D l’11 de juny de 2010. IMAX, Dicovery i Sony també tenen previst fer servir el format 3D ben aviat. Diuen els entesos que més o menys cap el 2018 els consumidors es gastaran 17 bilions de dòlars en aquesta tecnologia.

Alguns entesos s’ho miren amb escepticisme. En primer lloc l’excitació envers el tema 3D no ens ha arribat fins que milions de persones han pogut visionar Avatar en una sala equipada de tota mena de requisits. Ho imaginem instal·lat a casa nostra tot això? Quin cost tindrà? Just quan encara no hem engegat en ferm la producció real en HDTV en 2D  ja volem més novetats.
 
La realitat de posar-se unes ulleres complica la pràctica del tema. Si parlem de preus, la majoria de fabricants volen equiparar els preus dels equips 3D als models LED/LCD d’alt nivell. Casualment aquests compradors seran els que només fa 2 o 3 anys s’han comprat el TV de HD -2D.

Naturalment si volem programes en 3D per visionar ens caldrà o programes retransmesos en aquest format o reproductors Blu-ray o films en 3D. A més a més de les ulleretes de torn.

Cert que hi ha fabricants com Toshiba (Cell TV) o Philips que tenen previst oferir televisors en 2D que podran resoldre el 3D per re-escalat del format.
Naturalment aquests equips no seran barats i segurament poc funcionals en el temps.

Resumint, no espot anar tan ràpid en imposar modalitats i tecnologies, a menys que siguin molt barates. La 3D HDTV és cara i trigarà a abaratir-se. Per tant, de moment quedem a l’espera de la 2D HDTV.

He estat mirant alguns dels programes que la TV francesa presenta com a HDTV i molts d’ells no estan produïts en HD. Estan recuperats de filmacions anteriors i re-escalats en HDTV. Per veure un programa real en HDTV cal paciència i pagar l’abonament. Sovint m’he fixat en produccions fetes en HDTV i vistes en TV normal i renoi es veuen prou bé i la qualitat es nota.

Un altre detall que ens ha encuriosit, ha estat la presència del que és el primer fabricant d’equips DAB d’arreu del món, Pure. A la fira ha presentat 5 equips per rebre ràdio per Internet, amb totes les sofisticacions possibles.

Temes tan actuals com la ràdio terrestre HD, creada per iBiquity, ni se n’ha parlat. Quan als EUA ja hi ha 1800 emissores en HD i 900 canals més, creats a partir de subportadores digitals anomenades HD2 i HD3, i 52 marques que produeixen equips a uns preus que van des de 50 a 750 $ hi ha poc a parlar en termes teòrics.

Un resum força acurat es pot trobar a la web www.graveline.com del radiofonista tècnic americà Dave Graveline, que produeix programes setmanals tècnics i també espais curts de TV que es poden trobar a www.youtube.com/ITTV . Aquest productor ja fa 15 anys que està present a la fira de Las Vegas i només d’aquest esdeveniment ha produït 38 vídeos curts, amb intervius a gairebé tots els principals expositors de la fira.


Joaquim Fàbregas, Gener de 2010


Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor (jfabregasrius@menta.net)