Radiomuseum: el museu virtual

  
Els aficionats a la radio i en particular, els col·leccionistes d’aparells de ràdio, hem tingut moltes dificultats per obtenir informació i recanvis dels nostres aparells.
En els últims 5 anys,  tot a canviat radicalment i gràcies a la implantació d’internet, els col·leccionistes ens hem connectat a aquest nou sistema d’informació, i per això puc dir, que avui tenim informació de milers d’aparells que s’ofereixen a la xarxa i que de forma còmoda, ràpida i segura podem, en cas d’interessar-nos, comprar nous aparells per a les nostres col·leccions. Amb anterioritat, els col·leccionistes havíem de  comprar els pocs aparells que casualment es posaven al nostre abast. Avui pots trobar a internet qualsevol aparell a un preu raonable.
Més important que la possibilitat de comprar és la possibilitat d’obtenir tot tipus d’informació, sigui de caràcter tècnic, històric o de valoració econòmica. I es pot dir que es podria iniciar una determinada col·lecció de ràdios, tenint en compte criteris com: antiguitat, disseny, marca, nacionalitat, preu, aparells de comunicació, miniatura, de capella, de “catalin”, transistors, etc, etc.  Tot això segons el gust personal i  les possibilitats econòmiques. És a dir, fer una col·lecció a la carta, sense sortir de casa.
Em consta que sobre això caldria fer molts matisos, segons cada cas particular.
Desprès d’aquesta exposició, he d’afegir que el que jo comentaré avui és la possibilitat d’entrar a través d’internet a un museu virtual de ràdios,  tema sobre el que podria estendrem molt de temps, però amb els minuts que disposo explicaré les generalitats més importants.
Per a mi el millor museu de ràdios antigues és el  Radiomuseum o millor dit el web  www.radiomuseum.org
Dins del Radiomuseum es poden trobar ràdios, fòrum, documents, mercat, vàlvules i enllaços.

La idea de crear aquest museu virtual és del meu amic suís Ernest Erb. Vaig conèixer a l’Ernest als anys 80, amb motiu d’ésser els dos col·leccionistes d’aparells de ràdio i radioaficionats. El seu indicatiu és HB9RXQ, però també té l’indicatiu espanyol EA8BGN, com a resident ocasional a l’illa de Tenerife.

L’any 1989 va publicar un llibre titulat “Ràdios von Gestern”,  que en català vol dir “Ràdios d’ahir”.  Crec que és el millor llibre sobre ràdio editat en aquell temps. Posteriorment s’hi va afegir un segon volumet titulat “Radiocatalog” o “Catàleg de ràdios”.
L’Ernest va decidir publicar el material d’aquests dos llibres a internet, per convertir-lo en una obra de referència i punt de trobada per a tots els col·leccionistes i aficionats.
Posteriorment, va decidir transformar aquesta informació en un portal, creant un museu virtual comunitari.
Resumint, aquest portal  permet al col·leccionista o a l’aficionat cercar directament informació sobre un model de ràdio determinat, incloent documentació, esquemes i, en molts casos, preus actuals i ofertes.
L’any 2006 recollia 97.500 models de ràdio, amb 180.000 fotografies digitals i 79.000 esquemes imprimibles, a disposició dels afiliats.
A l’actualitat els membres de Radiomuseum són més de 3.000, de 50 països. Uns 450 estan actius cada dia en el portal.
Recomano als aficionats  a la ràdio, col·leccionistes, o no, una visita al portal www.radiomuseum. org


Joan Julià, 2007


Prohibida la reproducció en qualsevol mitjà sense el permís de l'autor