Història de L'Altra Ràdio

 TEMPORADA 2009-2010

l diumenge 13 de setembre de 2009 L’altra ràdio comença la seva 30ena temporada a Ràdio 4, amb l’edició 1901. Els dos primers programes de la temporada van ser especials. Una  tertúlia  sobre 30 anys de ràdio a Catalunya, amb els radiofonistes Enric Frigola i Josep Maria Francino, amb 40 anys a la professió, i un monogràfic sobre la televisió a Catalunya de 1980 ençà, amb el guionista i professor universitari Piti Español i el col·laborador del programa Joaquim Fàbregas .

Dins de les institucions que participen regularment al programa, divulgant les seves activitats, s’hi suma l’ Associació de Radioaficionats Minusvàlids Invidents de Catalunya (ARMIC), que celebrava els 30 anys de la seva creació.
A les institucions que participen regularmente al programa també s'incorporen el projecte col·laboratiu SETI i el Citilab –des del 18 d’abril de 2010-, amb el Doctor en Informàtica Ramon Sangüesa que és el responsable d’Innovació del Citilab. 
Des del 14 de setembre de 2009 els programes de L’altra ràdio es poden escoltar en forma de podcast dins de la pàgina web del programa al web multimèdia de RTVE (http://www.rtve.es/podcast/radio-4/laltra-radio/)
El 18 de setembre de 2009 activem la información semanal dels continguts del programa al Twitter. (http://twitter.com/altraradio)

El mes de novembre de 2009, amb els canvis que es fan al disseny del portal Vilaweb, desapareix el canal Telecomunicacions, que portava el programa.

El 13 de setembre de 2009 una part de l’equip del programa assisteix a la Sagrada Família de Barcelona amb motiu de la iniciativa La Sagrada Família Parla al Món, organitzada per l’ Associació de Radioaficionats Minusvàlids Invidents de Catalunya. Xavier Paradell va fer una conferència sobre els punts en comú entre l’obra de Gaudí i la radioafició. Al programa del dia 14, Toni Moyano explica la iniciativa al programa.

Amb motiu dels 30 anys de L’altra ràdio a Ràdio 4 el Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació Joan Manuel Tresserras va participar el diumenge 31 de gener, en una edició especial del programa. Durant una hora el director del programa, Cinto Niqui, va fer una entrevista al conseller sobre els principals temes d’actualitat relacionats amb la gestió política dels audiovisuals a Catalunya: la possible reorganització de la TDT local; la presència dels mitjans públics a la TDT; les enteses empresarials entre els grans operadors de televisió privada; la presència de TV3 als altres territoris de parla catalana; el control de les emissores de FM; la funció de Ràdio 4, etc. En l’entrevista també es va repassar la vessant de professor universitari i la condició de rubinenc del Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació Joan Manuel Tresserras.


El diumenge 3 d’abril de 2010, coincidint amb l’apagada de la televisió analògica per implantar definitivamente la televisió digital terrestre (TDT), Joaquim Fàbregas fa una col·laboració especial repassant el més significatiu dels sistemes PAL, SECAM i NTSC. El següent cap de setmana, Xavier Núñez, President de FECEMINTE, valora com es va produir el procés de substitución del senyal analògic pel digital.

L’Altra Ràdio el diumenge 16 de maig, a les 24 hores, vam emetre un monogràfic d’una hora sobre el 54 Gran Premi d’Espanya de Fórmula, celebrat al Circuit de Catalunya els dies 7,8 i 9 de maig. El pilot de Sauber, Pedro de la Rosa, parlava d’aspectes tècnics. Jaume Alguersuari, de Toro Rosso, comentava la seva vessant com a DJ. Es van poder escoltar els comunicats via ràdio del pilot Vitaly Petrov, de l’equip Renault, durant tots els dies del Gran Premi. Vam conversar amb Xavier Boné, director de cursa del Gran Premi, sobre la feina que es fa a la sala de direcció de cursa. Emili Planas, coordinador tècnic de l’operatiu de Mediapro, va explicar quina feina van fer per servir el senyal a la quinzena de televisions presents al Circuit. Sergi Sendra, realitzador del Moto GP, va repassar les experiències d'imatges 3 D que han fet a la transmissió de tv. Victor Seara, comentarista de Canal 9, va comentar com treballa un equip de televisió en un GP. I el “speaker” oficial del Circuit de Catalunya, Cesc Vila, va recordar alguns dels millors moments que ha narrat al Circuit de Catalunya.


El dimarts 18 de maig de 2010, a les 19 hores, vam enregistrar a la nova seu de Vilaweb, del carrer Ferlandina de Barcelona, un programa especial cara al públic que es va poder escoltar el diumenge 30 de maig, a les 24 hores. Vam fer dues tertúlies, sobre el periodisme digital multiplataforma i l’actualitat de la ràdio i la televisió internacional, amb: Montse Melià, directora de RNE; Toni Esteve, President del Grup Lavínia; Vicent Partal, director de Vilaweb; Santi Riera, periodista; Luis Segarra, director de Guia de la Radio i Francisco Rubio, President d’Honor de l’ADXB. En acabar l’enregistrament la vintena d’oïdors que van poder assistir van visitar la nova redacción de Vilaweb, amb el seu director. Els companys de Vilaweb TV en van fer un reportatge (www.vilaweb.tv/?video=6174). El blocaire i oïdor de L'altra ràdio Guillem Carbonell, al seu blog, destacava algunes coses de les que s'hi van dir. Les podeu llegir al seu escrit de 18 de maig de 2010 a www.guillemcarbonell.cat . A més va deixar un fragment videogràfic a Youtube que el podeu veure a la llista de reproducció del canal de L'altra ràdio ( www.youtube.com/user/altraradio).

El dissabte 5 de juny de 2010, a les 12 hores, Joan Julià va fer una visita guiada a l’exposició “La ràdio entra a la llar. El disseny dels altoparlants (1920-1930)” al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNATEC). Una part significativa de l’equip del programa i una vintena d’oïdors hi van assistir.
L’exposició mostrava, a través d’una exclusiva selecció de més de cent objectes, com durant una dècada l’altoparlant va canviar definitivament la manera d’escoltar la ràdio.

El dissabte 12 de juny de 2010, a les 12 hores, L’altra ràdio va enregistrar un programa especial cara al públic, amb motiu dels seus 30 anys, a la fira merca-Ham 2010 que es va celebrar al Parc Esportiu Municipal Guiera de Cerdanyola del Vallès. Era la 17ena edició de merca-Ham 2010, la Fira Mercat de Radioaficionats, Electrònica i Comunicacions organitzada pel Ràdio Club del Vallès EA3RCH amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. El programa es va emetre el 20 de juny i va tenir la participación de: en Miquel Calçada, radioescolta i empresari del Grup Flaix, Miquel Àngel Saez, director de Mercaham i diversos col·laboradors del programa amb indicatiu de radioaficionat o relacionats amb la radioescolta i dels responsables del projecte SalleSat i Dstar.

La 30ena temporada de L'altra ràdio va acabar amb un programa especial, el diumenge 11 de juliol, en el qual va participar el President del Consell de l'Audiovisual a Catalunya, Ramon Font, qui fa anys va ser director de RNE a Catalunya. Les seves darreres paraules van ser de reconeixement a la feina feta per l’equip del programa: “voldria demanar, clar i català, que hi hagi un reconeixement al paper que ha tingut aquest programa durant aquests 30 anys. Jo crec que això encara no s’ha fet i encara estem a temps. Enhorabona, Cinto, a tu i a RNE a Catalunya. Heu fet una gran aportació i és imprescindible aquest programa”.

 TEMPORADA 2010-2011

A l’agost de 2010 el web del programa, obert l’any 1997, supera la xifra de 70.000 visites.

El dimarts 31 d’agost de 2010 L’altra ràdio s’afegeix a la xarxa social Facebook amb el nom de “Programa Altraradio”.

El diumenge 12 de setembre, a les 24 hores, comença la 31ena temporada de L’altra ràdio, amb l’edició número 1945. 

 
Dimarts 21 de setembre en la 9ena Diada de les Telcomunicacions celebrada al Cosmocaixa de Barcelona, L'altra ràdio va rebre el Premi Excel·lència 2010 als mitjans de comunicació (ràdio) atorgat pel Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya (COETTC). Aquest guardó pretén distingir en aquelles empreses, institucions i mitjans de comunicació que fan l’esforç per divulgar les Telecomunicacions com a base de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, per millorar la seva innovació.

Des de finals del mes d'abril a començaments de setembre, a la seu de Barcelona del Col·legi de Peiodistes de Catalunya es fa l'exposició "Hasta aquí puedo leer" en record a Jordi Estadella, amb motiu del primer anniversari de la seva mort. A les parets de l'exposició es mostraven diverses frases de professionals referides a Estadella, entre les quals hi havien les de Paola Calieri i Cinto Niqui, de Ràdio 4:  "Una de les moltes coses que en Jordi Estadella va aportar als seus programes és la ironia radiofònica. Diuen que a la ràdio aquesta qualitat no es pot percebre. En Jordi Estadella seria una excepció. La seva ironia radiofònica arribava a l'oïdor de manera intel·ligent, educada i divertida" (Cinto Niqui).
 
El 7 de maig de 2011 l'ARMIC organitza un acte a la Facultat de Nàutica de Barcelona en reconeixement a la trajectòria d'en Xavier Paradell com a radioaficionat, divulgador dels audiovisuals i navegant. Xavier Paradell portava una quinzena de temporades divulgant la història i les possibilitats de la radioafició. Al costat de molts radioaficionats, Salvador Caballé, Eduard Garcia-Luengo i Cinto Niqui hi participen.

El mes de maig en Jordi Barreda, assessor de TICs del Consell Comarcal del Baix Camp comença les seves col·laboracions sobre el podcasting al programa.
 
El dimarts 24 de maig a la tarda als estudis de Ràdio 4 de Roc Boronat s'enregistra cara al públic el programa del diumenge 29 de maig. Els assistents van ser els els alumnes de 4rt d' ESO de l’Escola Montessori, de L’Hospitalet de Llobregat, acompanyats del professor de tecnologia Juan-José Boté. En aquest programa, a més dels alumnes van participar-hi: Jacint Felip, sots-director de RNE i els habituals de la tertúlia de cada mes Santi Riera, Joaquim Fàbregas i Francisco Rubio.

Els tres últims dilluns del mes de juny el programa també es va poder escoltar els dilluns de 21 a 22 hores, en re-emissió.

El primer dilluns del mes de juliol vam cloure la 31ena temporada amb l'edició 1987.

 TEMPORADA 2011-2012

El divendres 9 de setembre, a les 21:05 comença la 32ena temporada. Amb la novetat d’estrenar aquest horari. El programa es repteix a l’horari històric de la mitjanit del diumenge. Algunes incorporacions a l'equip del programa són: Irene Lapuente, física i ballarina, divulgadora científica i fundadora de La Mandarina de Newton. Jordi Barreda, tècnic en Societat del Coneixement del Consell Comarcal del Baix Camp. Jaume Benet professor de cinema i TV de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Josep Lluís Micó, professor de cinema i TV de la Facultat de Comunicació Blanquerna i co-director del DigiLab.

Una altra novetat és que es recupera L’altra ràdio a l’escola, en forma d’espai de 15 minuts, dins del magazín del dissabte al matí El Millor de Cada Casa, presentat per Miquel Murga. L’espai el fan Pitu Martínez i Cinto Niqui,amb la col·laboració de Trina Milan, Anna Pérez, Irene Lapuente i Ramon Sala. Els alumnes de les escoles que fan ràdio, amb els seus mestres, tornen a ser protagonistes.


El dijous 1 de desembre a les 18'30h  l'Associació COMSOC - Comunicació Social va fer l'acte de presentació del segon "Llibre i disc de Contesdelmon.org" a l'Abacus de Sants -Hostafrancs (c / Creu Coberta n º 93. Mercat d'Hostafrancs , Barcelona). En aquesta obra col·lectiva hi havien participat alumnes i mestres de 46 col·legis de 39 municipis de Catalunya. El pròleg del llibre estava fet per Cinto Niqui de L'altra ràdio.


Pocs dies abans que Ràdio 4 celebrés els seus 35 anys d’emissions (13 de desembre), el divendres 2 de desembre de 2011, a les 21:05 el programa L’altra ràdio va celebrar la seva edició número 2000 i va complir 32 anys
en antena. Per celebrar-ho es va emetre el programa especial “La ràdio és  divina”, amb la participació de la companyia Las Divinas i tres divines de la ràdio: Pepa Fernández (*No es un día cualquiera, *Radio 1), Silvia Tarragona (*Afectos en la noche,*  Radio 1) i Xantal Llavina  (*Directe 4.0*, Ràdio 4). El programa es va repetir el diumenge següent a la mitja nit.**

A l’edició 2012 de L’altra ràdio, del divendres 24 de febrer (i diumenge 26), es convoca el Cas TIC 2012: un concurs de microrelats d’intriga relacionats amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). La iniciativa la convoca el programa, el Departament d’Ensenyament, La Mandarina de Newton i el professor de ciències i escriptor de literatura d’intriga Jordi de Manuel. El dia 1 de juny es donen a conèixer els guanyadors.

El mes de febrer de 2012 el radiofonista Manel Ferrrer i la pedagoga Clara Darder –que durant moltes temporades havia presentat l’espai infantil El Galliner a Ràdio Gràcia i COM Ràdio- comencen l’espai Tecnoeduca. Dialogant presenten els pros i contres d’alguns videojocs.

Col·loqui sobre "Internet i la creació i distribució de continguts audiovisuals", organitzat pel programa L’altra ràdio, de Ràdio 4 amb motiu de la presentació del llibre "Cronologia dels primers 15 anys de l'audiovisual a internet", escrit per Cinto Niqui i editat per Editorial UOC. Es fa el 18 d'abril, a les 19 hores, a l’Espai Wiki-Lounge de la Universitat Oberta de Catalunya (Rambla Catalunya 6, Barcelona). El col·loqui es va emetre a L’altra ràdio, en dues parts, els divendres 4 i 11 de maig de 2012 , a les 21 hores i en repetició el diumenge següent, a les 24 hores.

Tots els participants van coincidir en el fet que d'ençà l'any 1995 internet ha proporcionat un entorn cada vegada més favorable per a la difusió de continguts audiovisuals. Els usuaris poden accedir a una quantitat ingent de material, creat o no per professionals. El consum dels audiovisuals ha quedat desvinculat de les pantalles del cinema i de la televisió i s'ha enriquit amb l'aparició de nous formats, alguns interactius i multiplataforma. Al costat de les pel•lícules i els canals de televisió conviuen els tràilers, els videoclips, les animacions Flash, els "machinima", les websèries i mobisèries, els vídeos generats pels usuaris i els videoblocs.

Ramon Font, president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

Internet comporta un nou marc de regulació audiovisual, complex i encara per definir del tot, diferent del que s’ha aplicat als mitjans tradicionals com la televisió o la ràdio.

El futur del periodista digital està molt lligat a ser un referent per als seus lectors, oïdors o espectadors que confiaran en la seva tria informativa per conèixer el que passa al món. La credibilitat i el criteri en la tria de la informació provinent de diverses fonts seran fonamentals.

Antoni Roig, director del programa de Comunicació Audiovisual de la Universitat Oberta de Catalunya.

El cinema de fans que ha nascut a Internet comporta una nova forma de producció audiovisual basada en la cooperació i la co-creació. Aquest és un fenomen nou que no existia abans.

Xavi Ribes, Vicedirector de Recerca, Economia i Relacions Institucional del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La interactivitat dins dels continguts audiovisuals és un dels punts forts i de les novetats que aporta Internet, però encara està per descobrir les seves possibilitats expressives, especialment en els productes de ficció.

Internet no ha aportat nous gèneres audiovisuals, però ha redefinit els existents, alguns dels quals s’han fet més breus a la xarxa. Les Webcams que mostren la vida privada de les persones i els videoblocs serien dues formes comunicatives noves que no existien anteriorment.

Cinto Niqui, autor del llibre, director del programa L'altra ràdio de Ràdio 4.

La videoconferència va començar en proves el 1992. El consum de vídeo en streaming esclata el 1997, amb el Real Video. Els audiovisuals arriben a la telefonia mòbil el 2001 quan al Japó comença a fer-se servir les xarxes 3 G (UMTS). El consum d’audiovisuals a la carta comença a ser significatiu a partir del mes d’octubre de 2005, quan iTunes Store (oberta el 28 d’abril de 2003) comença a vendre pel•lícules i sèries. Els portals de vídeo generats pels usuaris, tot i tenir algun antecedent el 1997, tenen importància a partir de l’any

2005, amb l’inici de You Tube. La integració del televisor a Internet es produeix a partir del 2010, amb tecnologies com la HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV), una iniciativa paneuropea llaçada pel consorci European Broadcasting Union. Aquesta integració facilitarà les possibilitats d’interacció.

El diumenge 13 de maig és enterrat Xavier Paradell (EA3 ALV), un dels especialistas històrics de l’equip de L’altra ràdio. La mort era deguda a la recaiguda que feia pocs dies havia tingut del vessament cerebral que havia patit feia uns mesos. En Xavier havia destacat com a operador de radiotelegrafia i divulgador de la radioafició a les pàgines de CQ Radioamteur i al programa L'altra ràdio, del qual era un dels col·laboradors més veterans. La seva darrera intervenció va ser el mes de desembre de 2011 al programa 2001 de L'altra ràdio, tot parlant que la radioafició és divina.

El núm. 330 de la revista CQ Radioamateur, del mes de maig de 2012, inclou una entrevista Cinto Niqui, que parla del programa L’Altra Ràdio i de la situación de la radioafició.

En el programa del 1 de juny de 2012 es donen a conèixer els guanyadors del Cas TIC 2012, el concurs de microrelats d’intriga relacionats amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). La iniciativa va ser convocada pel programa L’altra ràdio de Ràdio 4, el Departament d’Ensenyament, La Mandarina de Newton i el professor de ciències i escriptor de literatura d’intriga Jordi de Manuel. Al concurs Cas TIC 2012 s’hi van presentar un total de 88 narracions d’intriga, de menys de 800 paraules. Hi van participat 13 centres educatius i s’hi van presentar 80 treballs a les categories escolars (58 del cicle superior de primària i 22 d’ESO) i 8 a la categoria general.

A les narracions de primària fetes pels infants predominaven el sang i fetge, els ordinadors i virus malignes que volen destruir-ho tot, el despertar d'un malson o els iPhone. A les històries escrites pels alumnes d’educació secundària obligatòria els arguments preferits eren els de misteri i els d’investigacions detectivesques. En les obres de la categoria general abundaven les trames basades en els telèfons mòbils i les seves aplicacions i els videojocs.

Els microrelats guanyadors i finalistes del Cas TIC 2012 van ser els següents.

Guanyador de la categoria d’Educació Primària cicle superior.

El súper ordinador

Autor: Marc Bosch Galdeano

Nivell: 5è d’Educació Primària cicle superior

Centre educatiu: Col•legi Sant Miquel (Barcelona)

Professora responsable: Montse Coderch

Obres finalistes: Els supersordinadors (Antoni Sisó Farré ), Un món sense A (Adrià Cavero) i Les raons del cor (Laura Arribas). Alumnes del Col•legi Sant Miquel (Barcelona).

Guanyador de la categoria d’Educació Secundària Obligatòria.

Sense cobertura

Autors: Deborah Ramírez, Fèlix Guijarro, Soraya Alcayada, Areli Fernández, Cristian Ruiz, Daniele Lenoir, Juan Salguero

Nivell: Grup de 2n d’ESO de Lectura

Centre educatiu: Institut Joan Miró (L’Hospitalet de Llobregat)

Professora responsable:Meritxell Monsonís

Obres finalistes: Canvi d’intel•ligència (Judit Parés de Tera) i Colors (Mireia Martínez Rubió), obres presentades pels alumnes del Institut Montgròs (Sant Pere de Ribes), i Diari d’un becari (Laia Fernández Villanueva), de la Princess Margaret School (Barcelona).

Guanyador de la categoria General.

Zzzzmmm

Autor: Esteve Martorell i Esteve

Obres finalistes: La importància de tenir un iPod (Marc Felipe) de l’IES Vicens Vives (Girona), El club de la rosa (Elisabet Bonany Solà) i La katana misteriosa (Jesús Martin Rivera).

El jurat del Cas TIC 2012 va estar integrat per:

Jordi de Manuel, escriptor (President).

Irene Lapuente, física i fundadora de La Mandarina de Newton.

Pitu Martínez, mestre i especialista en TICs aplicades a l’educació.

Cinto Niqui, periodista i director del programa L’altra ràdio.

Les tres obres guanyadores es van versionar en format radiofònic i es van emetre dins d’una edició de L’altra ràdio de finals del mes de juny de 2012. En aquest programa també e va incloure la versió radiofònica del microrelat Guatzsap, escrit per al Cas TIC 2012 per en Jordi de Manuel. Aquest professor de ciències ha publicat contes,reculls de narracions i una desena de novel•les, sobretot de gènere negre i de ciència-ficció -Mans lliures (2009) La mort del corredor de fons (2012) o Orsai, biografia d'un felí (2012)- i ha estat distingit amb diversos guardons literaris: Premi Pere Calders, Premi Manuel de Pedrolo, Ictineu i El Lector de l’Odissea, entre d’altres.

La Mandarina de Newton va fer diverses propostes de co-creació obertes de nanorelats a través de les xarxes socials a tots els internautes. Durant el mes de juny, cada setmana es va proposar la co-creació d’una nova història a partir de la primera frase dels tres relats guanyadors i del relat Guatzsap. La iniciativa anomenada "Continuarà…" va proposar als participants continuar la història encetada a partir d’aquesta primera frase afegint-ne de noves. Aquesta co-creació es va dur a terme de forma paral·lela al bloc de Co-Creating Cultures, al Facebook de Co-Creating Cultures i al Twitter @cocreatingcult. El resultat van ser nous "nanorelats" (relats més curts encara) inspirats pels inicis de les històries guanyadores i construïts a partir de la participació de diverses persones.

 TEMPORADA 2012-2013


El divendres 14 de setembre comença la 33ena temporada, amb un canvi horari. L'espai del divendres passa a emetre's de 22:05 a 23 hores, amb la repetició el diumenge a la mitja nit. L'equip del programa es manté estable i incorpora els espais divulgatius d'UPCNet, empresa de la Universitat Politècnica de Catalunya, presentats per Jordi Carrasco.

L’Academia de las Artes y las Ciencias Radiofónicas de España (AER) concedeix el premi Salvador Escamilla, al millor programa de la ràdio pública catalana, a L’altra ràdio. L'acte de lliurament es va fer el dimecres 20 de febrer a les 19h30, a l’auditori del Campus de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra. Un reconeixement que es produïa en la 33ena temporada en antena.

 TEMPORADA 2013-2014


El divendres 13 de setembre comença la 34ena temporada, sense novetats en l’horari: divendres, a les 22:05 i la repetició el diumenge a les 24h.
Pel que fa a les incorporacions n’hi ha dues. Miquel Àngel Sáez, director de la Fira Mercaham i president del Radioclub del Vallès repassa l’actualitat de la radioafició. I Paula Hernández, del bloc Enawebseriada, comenta temes relacionats amb les websèries i els audiovisuals interactius. El programa segueix ampliant el ventall de temes relacionats amb els audiovisuals.
 
Per tercera temporada es manté  L’altra ràdio a l’escola, en forma d’espai de 7 minuts, dins del magazín del dissabte al matí El Millor de Cada Casa, presentat per Miquel Murga. L’espai el fan Pitu Martínez i Cinto Niqui,amb la col·laboració de Irene Lapuente, Jordi Carrasco i Ramon Sala. Els alumnes de les escoles que fan ràdio, amb els seus mestres, segueixen sent els protagonistes.

El divendres 21 de març, a les 22:05 el programa va celebrar la seva edició número 2100 amb una edició especial fidel a la idea expressada pel poeta Foix: “«M’exalta el nou i m’enamora el vell». El programa sempre ha combinat la divulgació de les novetats tecnològiques amb l’interès per la història de les telecomunicacions i, especialment, de la ràdio.

A més, la Fundació Mobile World Capital Barcelona es va incorporar a la quinzena d’institucions que cada mes participaven al programa.

Amb motiu dels 40 anys de la Revolució dels Clavells de Portugal es va recuperar l’entrevista que Manuel Sorribas va fer, fèia 25 anys, al Tinent Coronel Otelo Saiva de Carvalho, sobre el paper de la ràdio en aquell fet històric.


Es va tornar a escoltar el dramàtic radiofònic d’intriga Zzzmmm, escrit per Esteve Martorell i Esteve, que va ser un dels guanyadors del concurs Cas Tic 2012.

Lluís Miret, Director de l’àrea de mobilitat per a tothom de la Fundació Mobile World Capital Barcelona va explicar que ja es podien executar algunes accions en els dispositius mòbils, simplement pensant-les.

L’Albert Isern, director executiu de l’empresa Bismart va parlar d’eines per millorar la gestió de les ciutats, a partir de la transformació de grans volums de dades en coneixement.

Els especialistes habituals del programa, Javier Otero, Marcos Montero i Jordi Carrasco d’UPC Net, de la Universitat Politècnica de Catalunya, van donar les primeres pistes de com seria la telefonia mòbil de cinquena generació (5G).

Miquel Àngel Sàez, president de la Federació Catalana de Radioaficionats, va valorar la situació de la radioafició al districte EA3.

El programa 2100 de L’altra ràdio es va repetir el diumenge 23 de març, a la mitja nit

 El dia 13 de juny L'altra ràdio arriba a una edició cap-i-cua, la 2112. Cada secció s'obra amb alguna curiositat que té a veure amb aquella xifra, com per exemple que Doraemon neix l'any 2112.

El dia 27 acaba la 34ena temporada del programa amb l'edició 2114. El dia següent, dins del programa El Millor de Cada Casa, de Miquel Murga, s'emet l'espai 115 de L'altra ràdio a l'escola, copresentat per Pitu Martínez i Cinto Niqui.

 TEMPORADA 2014-2015

La nova programació de Ràdio 4 va començar el 15 de setembre de 2014.

La 35ena temporada de L'altra ràdio es va iniciar el dijous 18 de setembre, a les 22:05. Per tant, el dia d'emissió va passar del divendres al dijous, a les 22:05. La repetició dels diumenges, a les 24 hores, es va mantenir.

Una de les seccions que vam estrenar va ser la d'Apps, webs i bolets, amb en Xavier Garcia, tècnic de so de RNE i gran coneixedor de l'univers boletaire.

Un altre canvi que es va produir és que l'espai L'altra ràdio a l'escola va passar a formar part del programa de cap de setmana Amics i Coneguts, presentat per Sílvia Tarragona.

El dijous 5 de febrer L'altra ràdio, amb motiu dels seus 35 anys, emet un programa especial i convoca el concurs de microrelats de ciència-ficció FantàsTIC 2015.

Es va oferir un reportatge, enregistrat a Santa Maria de Montserrat, que tractava de la ràdio i la televisió del monestir benedictí situat a la muntanya de Montserrat. El micòleg Enric Gràcia, del programa Caçador de Bolets va comentar la seva feina als mitjans de comunicació, Ràdio 4 i TV3, i la seva relació amb la tecnologia. I el professor de la Universitat Politècnica de Catalunya Francesc Tarrés va explicar com funcionava el sistema que permet fer resums automàtics de partits de futbol per a la televisió.


A la llista de col·laboradors del programa, el 12 de febrer, s'hi va afegir Jordi Iparraguirre, especialista en Internet, director de 13feats i membre de l'ICANN.

Durant la primavera L’altra ràdio convoca el concurs de microrelats de ciència-ficció relacionats amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), FantàsTIC 2015, amb motiu del seu 35è aniversari. Va comptar amb el suport de la Mandarina de Newton i la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia. El concurs va rebre 40 participacions. En la Categoria General es van rebre 7 treballs i en la d’Educació Secundària Obligatòria, 33. Els centres educatius que van participar van ser: Bell-lloc del Pla (Girona),  MM. Concepcionistes (Barcelona), Institut La Sadeta (Barcelona), Escola Josep Tous (Barcelona). El jurat va acordar guardonar les següents obres.
Categoria General. Jofre Milà i Sampera, “24 hores per al final”, amb  13 vots. (Finalista: Paula Gallego, “Decisions”, amb 12 vots).
Categoria d’Educació Secundària Obligatòria. Escola Josep Tous de Barcelona. Ginebra Castillo Solà per “Ningú sap qui soc”, amb 14 vots. (Finalista: Escola MM Concepcionistes de Barcelona. Sofía Zaragoza, Sara Iniesta i Paloma Pouplana per “Innocència”, amb 12 vots). Categoria  d’Educació Primària cicle superior: deserta.
Les dues obres guanyadores van ser adaptades radiofònicament i es van emetre a l’edició del 11 i 14 de juny.

Els dies 13 i 20 de maig, a la seu de La Mandarina de Newton del barri de Gràcia de Barcelona, Pitu Martínez fa un taller de ràdio per a mitja dotzena de nois i noies de 7 a 11 anys. Aquesta iniciativa, sense ànim de lucre, s’emmarca dins dels actes dels 35 anys de L’altra ràdio. El fragment enregistrat pels nens s’emet el dissabte 6 de juny dins de L’altra ràdio a l’escola.

Amb la presència de 25 oïdors de L'altra ràdio, el dimecres 27 de maig, vam enregistrar a l'Espai Mandarina del barri de Gràcia de Barcelona, el nostre programa de celebració dels 35 anys.  Hi van participar:
Anna Hernàndez, primera productora del programa.  Albert Murillo, director de "Generació Digital", de Catalunya Ràdio. Jordi Roura, director de "Club Trébol", de Ràdio 4 (qui, acompanyat de Miquel Codinachs, interpreta la peça musical danesa "La cresta del gall"). Carles Escribano, co-fundador de Pupgam Studios. I 23 integrants de l'actual equip de L'altra ràdio: Cinto Niqui, Pitu Martínez, Irene Lapuente, Jaume Planas, Toni Moyano, Miquel Àngel Sàez,    Lluís Miret, Roman Lantaron, Jaume Benet, Javier Otero, Marcos Montero, Manel Ferrer, Clara Darder, Joan Homar, Quico Gras, Jordi Iparraguirre, Eduard Garcia-Luengo, Sergi Corral, Xavier Garcia, Luis Segarra, Francisco Rubio,Joaquim Fàbregas i Santi Riera. Amb Alejo del Peral al control de so.
L'equip de col·laboradors de la temporada es completava amb: Paula Hernàndez, Vicenç Jareño, Luis del Molino, Ramón Sangüesa, Raúl Martínez,  Salvador Caballé, Jordi Barreda, Vicent Paartal, Toni Sintas, Manel Sorribas i Josep Lluís Micó.

El dissabte 30 de maig Cinto Niqui participa al programa "Generació Digital", de Catalunya Ràdio, dirigit per Albert Murillo. D’aquesta manera es produeix l’agermanament dels dos programes en llengua catalana de la radiodifusió pública relacionats amb les TICs.  “Generació Digital”, amb més de 500 edicions i L’altra ràdio, amb més  de 2150.
El dijous 11 de juny es fa el lliurament de premis de la Categoria d’Educació Secundària Obligatòria del FantàsTIC 2015. Pitu Martínez assisteix a l’Escola Josep Tous del barri de Sants de Barcelona.

El dijous 11 de juny i el diumenge 14 es van emetre les versions radiofòniques de les obres guanyadores del concurs FantàsTIC 2015. En aquest programa especial també es va radiar la peça radiofònica “Isafer”, de l’escriptor Jordi de Manuel, creada especialment amb motiu de la convocatòria del FantàsTIC 2015.  Els muntatges musicals i d’efectes sonors els van realitzar: Xavier Garcia, Antonio Flores i Jordi Costa. En dissabtes posteriors els dramàtics també es van emetre dins de L’altra ràdio a l’escola.

El dijous 2 de juliol acaba la 35ena  temporada de L’altra ràdio amb el programa 2156 i el dissabte 4 de juliol s’emet l’espai 157 de L’altra ràdio a l’escola, dins d’Amics i coneguts, de Sílvia Tarragona.