Història de L'Altra Ràdio

L’altra ràdio el dimecres 9 de setembre de 2020 amb l'edició número 2389  comença la 41ena temporada del programa retornant als estudis de Ràdio 4 del carrer Roc Boronat de Barcelona. En el primer espai participa Pere Buhigas, director de RTVE a Catalunya i Vicenç Sanclemente, director de Ràdio 4 comentant els canvis de programació a TVE a Catalunya i Ràdio 4.

El programa passa a emetre's els dimecres al migdia (12:05 hores) i es repeteix els dissabtes, a les 23 hores.

D'incorporen a l'equip del programa Leonardo Bautista, del Barcelona Supercomputing Center. L’alumnat de la professora Mia Men de l’escola Montessori Palau Girona -fent reflexions mensuals sobre la tecnologia i els audiovisuals segons el parer dels joves- i Carles Sora, director del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC i especialista en cultura digital

El dimecres 25 de novembre arribem a l’edició 2400 de L’altra ràdio de Ràdio 4, fet que coincideix amb el podcast número 500 del nostre programa dins del web de RTVE.

Per tant, a la nostra pàgina de podcast es podien escoltar les últimes 500 edicions del programa. Des de la del 14 de setembre de 2009, feia 11 anys i algunes setmanes, quan vam fer l’edició 1901. Era un especial amb motiu de començar la 30ena temporada de L’altra ràdio de Ràdio 4 amb la participació aquell dia d’Enric Frigola i Josep Maria Francino.


El dimecres 30 de desembre emetem un programa especial enregistrat a l'exposició Dones a les Ones que es pot visitar al Museu d'Història de Catalunya. La seva comissària Elvira Altés ens fa un recorregut radiofònic per ella.


L’altra ràdio sempre ha estat un programa fet en equip en el qual destaca la qualitat dels seus especialistes, com l’Eduard Garcia-Luengo. Des de feia uns quinze anys, ell havia portat al programa multitud de temes relacionats amb les “Comunicacions a l’espai” que el mes d'abril de 2021 va publicar, en part, en un llibre electrònic  que es pot descarregar gratuïtament al següent apartat del web de L’altra ràdio.

Comunicacions a l’espai d’ Eduard Garcia-Luengo presenta en 88 pàgines una vintena de temes diferents, amb moltes il·lustracions i enllaços per ampliar-ne la informació.

Tal com ens diu ell sovint: “cal saber aprofitar l'espai com a recurs educatiu”. "Comunicacions a l'espai” volia fomentar vocacions científiques, alhora de millorar l'ús de l’ensenyament i l’aprenentatge de les disciplines CTEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques); proporcionant els recursos, els suports i la informació necessària als equips docents de primària i secundària, als monitors de temps lliure i altres persones també interessades en el context de l’espai, l’astronàutica i les radiocomunicacions.


Des del dissabte 24 d'abril no es repeteix el programa els dissabtes a les 23 hores i només surt en antena els dimecres a les 12:05 del migdia.

Dimecres 19 de maig, a les 12:05 hores, L’altra ràdio de Ràdio 4 va oferir una edició especial enregistrada a la Sala d'Actes de l’Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels.

Aquest programa, enregistrat la tarda del 13 de maig, formava part de les activitats que va realitzar la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) durant aquell curs per celebrar el seu 50è aniversari. Hi van participar:
 Luis Alonso Zárate, director de l'Escola d'Enginyeria de Telecomunciació i Aeroespacial de Castelldefels.

Silvia Ruiz Boqué, doctora en Enginyeria de Telecomunicació.

Anna Reig, titulada en els graus d’enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial.

Javier Otero i Marcos Montero, responsables de Màrqueting i Transformació Digital d'IThink UPC.

Carles Gómez Montenegro, professor del Departament de telemàtica de l'EETAC.

Enric Monzó, President del Consell Territorial de la URE a Catalunya. 

El dimecres 30 de juny acaba la 41ena temporada de L'altra ràdio, amb l'edició 2431.
Durant l'estiu de 2021, els dimecres a les 12h del migdia, es van reposar deu espais especials de temporades passades de L'altra ràdio.