Com rebre les fotos de L'Altra Ràdio

A principis de la dècada dels vuitanta L’Altra Ràdio va transmetre el seu "Digitext", una revista digital per als ordinadors domèstics. Passats vint anys, quan vam entrar a l’any 2000, vam proposar als oïdors del programa, que tinguessin un ordinador multimèdia, rebre fotografies via ràdio.
Aquesta iniciativa de L’Altra Ràdio és possible gràcies a la idea d’Eduard García-Luengo; el suport tècnic d’Astroradio, amb Salvador Caballé ( EA3KZ abans EA3BKZ) al capdavent; i la col.laboració de Joan Julià, de l’Associuació Cultural Amics de la Ràdio, que ens ha triat les fotografies dels receptors de ràdio que anireu rebent.
La modalitat de "Slow Scan Television" (SSTV) emprada per L’Altra Ràdio és la SSTV MARTIN2.
El que calia fer era el següent:

Per poder fer l’experiència, el vostre PC ha de tenir com a mínim:
Pentium 100Mhz 16Mg RAM
Targeta de So "SoundBlaster" o compatible.
Us recomanem que per rebre les fotografies empreu el sistema operatiu WINDOWS 95/98. Els programes que funcionen amb aquest sistema operatiu no necessiten cap interfície especial.
El software gratuï t (shareware) per poder rebre les fotografies el podeu trobar i carregar a les següents adreces:

MSCAN 3.11
http://www.astroradio.com
JVCOM
http://www.jvcomm.de/bin/insjv100.zip
CromaPix
http://www.siliconpixels.com

Els programes MSCAN i JVCOM disposen de notes d’ajuda en castellà.

Una vegada instal.lat el softaware per rebre el sistema de transmissió SSTV MARTIN2, s’ha de connectar la sortida d’àudio del receptor de FM a l’entrada de línia ("Line") de la targeta de so. Si la targeta de so només té entrada de micròfon ("Mic"), caldrà possiblement baixar el nivell del senyal amb un atenuador extern.


Esquema atenuador extern.


Si enregistreu el programa amb un cassette, Mini Disc,etc. i després connecteu la sortida d’àudio ("Line") de l’aparell a la targeta de so, tal com acabem d’explicar, poden produir-se fluctuacions de velocitat i no veure’s bé la imatge.

Per tant, és aconsellable la recepció directa a l'ordinador de la nostra transmissió en SSTV. Amb tot, ni que feu la recepció en directe, possiblement la primera imatge que rebeu la veieu inclinada.

Aleshores és necessari que ajusteu el programa.
En el cas del MSCAN ho podem fer fàcilment prement la icona "calculate ussing last picture" situat al menú de "configuration / Incomig". A la resta de programes consulteu l’ajuda corresponent.
Els programes que treballen sota MS-DOS necessiten una interfície connectada al port sèrie del PC.
El softaware el podeu aconseguir a les següents adreces:
MSCAN 2.3
http://www.astroradio.com/
JVFAX 7.1
http://www.innotts.co.uk/~rur/newav/rujv71p.zip
la interfície la trobareu a:
http://www.astoradio.com/
Si us agrada l’experiència i teniu un receptor d’ona curta, que tingui banda lateral (SSB), podeu rebre imatges de SSTV a la banda de 20 metres, a la freqüència de 14,230 Mhz +/- 10Khz.

Gràcies per escoltar L’Altra Ràdio i voler experimentar amb nosaltres.

Qualsevol consulta tècnica la podeu adreçar a Salvador Caballé ( ea3bkz@ gmail.com).
Si voleu comentar-nos què us sembla la experiència envieu el vostre mail a altraradio@gmail.com.